In for the people

Работа в TBI Info

Даниела Илиева, HR специалист в TBI Info: Стремежът ни е да разчупим порочния кръг, в който попада почти всеки завършил студент

Даниела Илиева се занимава с HR в IT сектора от 5 години. Към момента е специалист “Човешки ресурси” в TBI Info. Разберете какви са нейните професионални наблюдения относно основните тенденции в подбора на персонал за IT бизнеса, какви умения и подготовка трябва да притежават младите кадри при кандидатстване за работа или стаж в компанията и как протича процеса на подбор в TBI Info.

–   Традиция на компанията е да участва в кариерни форуми. Наскоро се проведе изложение “Стажове” в Технически университет в гр. София, с какви впечатления останахте от събитието?

– Щандът на TBI Info се радваше на голям интерес от страна на студентите. Направи ми впечатление, че вече ни разпознават като име, бяха доста по-подготвени с информация за фирмата и задаваха целенасочени въпроси. Посетиха ни дори и ученици от 11. клас.

 – Какви са изискванията на компанията за подготовка и опит на кадрите? Какви възможности предлагате за току-що завършили Университет?

– Стремежът ни е да разчупим порочния кръг, в който попада почти всеки току-що завършил студент, а именно, че липсата на стаж е пречка за намиране на работа. Затова при нас няма изискване за предишен опит. Най-вече търсим у кандидатите желание за работа и развитие в IT сферата, също така и мотивация сами да се учат и да намират решение на проблемите, съпътстващи ежедневната работа. Предлагаме стажантски програми и работа на пълен работен ден.

– Колко и какъв тип специалисти работят в компанията?

– Към момента в TBI Info работят приблизително 45 души, главно програмисти и консултанти. Технологиите и езиците за програмиране, които се срещат при нас понастоящем, са cloud технологии, Java, JavaScript, SQL, PL/SQL, Бази данни, ABAP и др.

Даниела Илиева на Изложение “Стажове” в Технически университет, гр. София

– Какви са Вашите наблюдения за търсенето и предлагането в сектора – за кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?

– По мои наблюдения ситуацията в последно време е динамична – докато допреди две-три години беше сравнително лесно да намериш подходящи кандидати за програмисти, например, в момента нещата стоят по различен начин. Конкуренцията е по-голяма за масовите позиции и съответно масово използваните езици за програмиране и технологии.

– За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?

– Традиционно за по-тясно специализираните. По-конкретно – специфични езици за програмиране и технологии, които не се изучават в българските университети и не са много разпознаваеми, особено сред студентите.

– Какво да очаква един кандидат за работа? Как протича целият процес по подбор – колко интервюта провеждате, има ли тестове и ако да – какви?

– Практиката при нас е да провеждаме едно интервю, но понякога се случва да направим и втори кръг, ако сме затруднени в подбора или имаме повече от един фаворит. Не правим технически тестове на кандидатите, тъй като вярваме, че техническите умения могат да се придобият, за разлика от желанието и мотивацията на кандидата. Именно това е и нещото, което в крайна сметка накланя везните, когато сме в дилема.

– Какво би Ви направило добро впечатление у кандидатите по време на интервю?

– Едно от нещата е добрата предварителна подготовка – като започнем от изготвяне на актуално CV, съобразено с изискванията на конкретната позиция и фирма, и преминем през познанията на кандидата за компанията, в която кандидатства. Винаги си личи дали човек е положил усилия или за него това е просто поредното интервю.

– С какво смятате, че TBI Info се отличава от останалите софтуерни компании и би било привлекателно за кандидатите за работа при вас?

– Ние наистина сме едно семейство и веднъж човек стане ли част от него, завинаги си остава, дори и да напусне.

Следете TBI Info във Фейсбук ТУК!