In for the people

Работа в TBI Info

Какви са прогнозите за облачността през годината?

 

eIMG_5142

 

Любомир Иванчев, ръководител инфраструктура и поддръжка в екипа на ТБИ инфо споделя своята прогноза и мнение за тенденциите в облачните технологии.

Под влиянието на мощните технологични антициклони, индустрията се завихря от нови въздушни решения и възможности. Атмосферните фронтове са тъй всеобхватни, че вече са променили климата безвъзвратно. И облаците вече не са толкова високо, почти са ни поднесени на тепсия – и ресурсите, и сечивата за обработка – чак да ти се извие света. А светът вече е в облаците – потребители и компании, услуги и данни – стремглаво летят и се множат.

Вероятно мнозинството ИТ компании са разширили инфраструктурата си с облачни ресурси (хибриден модел). Дори и консервативните фирми ще се възползват от възможностите им. Ала възникват нови предизвикателства и рискове за опазването им – и дотук с позитивните прогнози. За да не се пожънат бури, сигурността в облаците става от първостепенно значение.

Особено актуална тема, с оглед влизането в сила на GDPR и изискванията към данните в такива среди. Очаквам да са необходими съответни обучения и инвестиции, за да може да се отговори на новите предизвикателства.

С две думи – прогнозата е за заоблачаване и обилни валежи…

Тенденциите се коват от наличните технологии и имплементирането им от водещите ИТ доставчици. Интересни от моя гледна точка ще са използването на решения с машинно обучение за подпомагане на ИТ сигурността, както и прилагането на блокчейн технологията за нещо полезно – примерно избори, сделки, доставки, съхранение на данни.

И в заключение – в интересни времена живеем, динамични, ефирни и облачни… пролет е!