In for the people

Новини

13/04/2018

HR тенденциите в IT сектора през 2018 г.

Даниела Илиева се занимава с HR в IT сектора от 4 години. Към момента тя заема длъжността специалист “Човешки ресурси” в TBI Info. Ето какви са нейните професионални наблюдения, относно основните тенденции в подбора на персонал за IT бизнеса.

DSC_4008

Смятам, че голяма част от HR тенденциите в областта на IT сектора се запазват и през 2018 г. На първо място, липсата на качествени специалисти все още представлява сериозен проблем. Организациите очакват кандидатите и служителите да притежават познания за Big Data, анализ на данни и изкуствен интелект, да имат усет към иновациите, но повечето академични програми са остарели и не обучават студентите съобразно технологиите на бъдещето.

Компаниите от IT сектора отговарят на този проблем по различни начини. В последните години все по-широко използвана практика конкретно за този бранш е привличането на специалисти от чужбина, включително и от страни извън Европейския съюз. Добрата новина е, че значително се улеснява и оптимизира тромавия досега процес по издаване на „синя карта“ за наемане на кандидати от страни извън ЕС. Въпреки това обаче този подход не би могъл да бъде устойчив във времето. Дългосрочното решение е вече взето – от 2017 година е въведено дуално обучение с IT насоченост. Бизнесът се обръща към средното образование, тъй като бройките в университетите в IT специалностите не достигат, като специалисти в областта прогнозират, че в рамките на 2-3 години учениците ще могат да станат програмисти.

Във връзка с подбора на кадри е важно да се спомене, че традиционните канали за подбор на кадри като сайтовете с обяви за работа вече не са толкова ефективни за сметка например на кариерните събития, на които специалистите по човешки ресурси имат непосредствен контакт с потенциални бъдещи служители. Това включва директно таргетиране с брошури с информация за компанията и свободните ѝ позиции, дни на отворените врати и други ангажиращи инициативи. Така нареченият „Headhunting” или директният подбор на кадри за мениджърски позиции също се отличава като успешен метод. Освен това дейностите по Employer branding допълват, а понякога дори заместват подбора.

Говорейки за IT специалисти, естествено е да откроим като най-ценени техническите им познания. В последно време обаче се набляга на това колко е важно специалистите и най-вече мениджърите на екипи да изградят в себе си т.нар. „меки умения“. В бързо променящата се и несигурна среда, особено видима в IT сектора, вече е необходимо те да притежават умения за управление на промяната и справяне с нетрадиционни ситуации, като основните такива са най-вече добрите комуникативни умения, които помагат да се прескочи комуникационната пропаст между програмистите и клиентите, а също и способност за преодоляване на конфликти.

Предизвикателствата пред HR-ите в IT бранша не се решават с намирането на качествени кадри, специфично е и управлението на тези кадри. С всяка изминала година все повече се усеща новата реалност, а именно че не компанията управлява програмистите и IT специалистите, а те – нея. Те диктуват правилата, демонстрирайки нужда от непрестанни предизвикателства, смисъл в работата и интересни проекти. Не познават ограничения и лесно могат да напуснат работа. Логично, от организациите се очаква да предлагат все по-гъвкави и привлекателни условия на работа на фона на острата нужда от кадри и съответно борбата за тях.

Относно ролята на HR-а в IT бранша, фокусът се разширява. Действителността и безпощадната конкуренция в бранша изискват от HR специалистите все повече да разбират бизнеса на организацията и нейните цели, а не само да са насочени към удовлетворяване потребността от човешки ресурси и грижата за тях.

26/03/2018

Какви са прогнозите за облачността през годината?

 

eIMG_5142

 

Любомир Иванчев, ръководител инфраструктура и поддръжка в екипа на ТБИ инфо споделя своята прогноза и мнение за тенденциите в облачните технологии.

Под влиянието на мощните технологични антициклони, индустрията се завихря от нови въздушни решения и възможности. Атмосферните фронтове са тъй всеобхватни, че вече са променили климата безвъзвратно. И облаците вече не са толкова високо, почти са ни поднесени на тепсия – и ресурсите, и сечивата за обработка – чак да ти се извие света. А светът вече е в облаците – потребители и компании, услуги и данни – стремглаво летят и се множат.

Вероятно мнозинството ИТ компании са разширили инфраструктурата си с облачни ресурси (хибриден модел). Дори и консервативните фирми ще се възползват от възможностите им. Ала възникват нови предизвикателства и рискове за опазването им – и дотук с позитивните прогнози. За да не се пожънат бури, сигурността в облаците става от първостепенно значение.

Особено актуална тема, с оглед влизането в сила на GDPR и изискванията към данните в такива среди. Очаквам да са необходими съответни обучения и инвестиции, за да може да се отговори на новите предизвикателства.

С две думи – прогнозата е за заоблачаване и обилни валежи…

Тенденциите се коват от наличните технологии и имплементирането им от водещите ИТ доставчици. Интересни от моя гледна точка ще са използването на решения с машинно обучение за подпомагане на ИТ сигурността, както и прилагането на блокчейн технологията за нещо полезно – примерно избори, сделки, доставки, съхранение на данни.

И в заключение – в интересни времена живеем, динамични, ефирни и облачни… пролет е!

 

 

 

25/01/2018

Тенденции в развитието на облачните технологии през 2018-а година

С настъпването на новата година редовна практика в компаниите от ИТ сектора и вътрешните отдели е да се зададат основните цели за предстоящата година. За да улесним този процес по отношение на облачния изчислителен модел, ще разгледаме тенденциите в развитието му и съобразно него ще дадем насоки за по-ефективното използване на облака.

Прогнози за промени

  1. Значителен растеж на облачните решения

Моделът „Софтуер като услуга“ (SaaS) предостави гъвкави и финансово атрактивни възможности на бизнеса и потребителите да опитат ранните облачни услуги. Развитието на инфраструктурата като услуга (Iaas) и платформата като услуги (PaaS) разшириха набора от облачни услуги в публичния и частния сектор. През 2018-а година очакваме още повече организации, които се стремят да опростят операции и да улеснят достъпа на клиентите си до предлаганите услуги, да се възползват от елементарната структура и високата ефективност на облаците. Според проучване на Cisco за бъдещето на облачните услуги тези решения ще продължават да се разгръщат и да се използват в световен мащаб за постигане на различни цели. Софтуерът като услуга заема първо място в класацията на най-използваните облачни технологии в света.

  1. Увеличаване капацитета на облачното съхранение

След като стигнахме до заключението, че облачните услуги са почти задължителен елемент за успешен бизнес, очакванията за 2018-а година са пространството за съхранение на данни да се увеличи експонентно. За да се сбъдне тази прогноза, доставчиците на услуги ще предоставят повече дейта центрове с по-голям капацитет за съхранение. В проучването на Cisco е изчислено, че общото количество съхранени данни на глобално ниво за 2017-a година е било около 600 EB (ексабайта). Предвижда се за 2018-a количеството да се увеличи до 1.1 ZB (сетабайта), което е приблизително двойно повече от разполагаемото за 2017-а пространство.

  1. Интернет на нещата (IoT) ще играе ключова роля

Въпреки че експертите в сферата очакват самостоятелно развитие на IoT, всъщност постоянните иновации при анализа на данни в реално време и облачните технологии ще избутат интернет на нещата на преден план през тази година. IoT разчита на комуникацията машина-машина, данните, процесите и как хората общуват с всичко около себе си. Облачните услуги ще имат съществено значение, защото концепцията за интернет на нещата прераства в комплексна система, целяща опростяването на всякакви видове взаимодействия.

  1. Множество нарушения на защитата на данните

Станахме свидетели как от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) показаха открито чувствителна информация заради грешна конфигурация на публичен облак, както и на атаката срещу компютри с операционна система Windows „WannaCry“. Все още щетите не са толкова големи, но през 2018-а година ще наблюдаваме експлозия от пробиви, предизвикани само защото някой е забравил да „заключи“ виртуалната врата. Хакерите не се възползваха от някаква непозната уязвимост, а просто използваха URL адреса за достъп.

  1. Поява на нови категории облаци

Въпреки че разделяме видовете облаци според разположението им на хибридни, публични и частни, както и multiclouds – смесването на два вида в една хетерогенна архитектура, често използваме термините неправилно. Причината за объркването на значенията е, че големите технологични предприятия се опитват да асоциират различни продукти и услуги с облачните технологии, като по този начин изменят значенията на често използваните жаргонни термини. Например версията на търговците за хибридни облаци представлява традиционни системи, обединени с публичен облак, а не сливането на публични и частни облаци. Освен това виртуализираните системи от сървъри често биват наричани частни облаци, въпреки че не са такива. Ще се наложи да бъдат измислени нови термини за новите модели.

  1. По-точна медицинска диагностика

Специалистите прогнозират, че с развитието на облачните технологии ще започне съхранението на данните от здравния статус на всеки човек, което, от своя страна, ще доведе до по-голяма прецизност при диагностицирането на определени болести или при влошаване на здравословното състояние на пациентите.

А ето и какви са нашите съвети, които ще ви помогнат да се адаптирате към новите тенденции в облачното пространство:

– Обърнете особено внимание на облачната сигурност. Както вече споменахме, се предвиждат по-чести пробиви в базите данни през настоящата година, което представлява съществен проблем. Много компании оставят части от облачното си пространство незащитени или не напълно защитени. Наблюдава се неправилно разпределение на данните, които имат нужда от криптиране и онези, за които това не е необходимо. Затова специалистите съветват да се преразгледат решенията за сигурност и да се въведат съответните подобрения.

– Препоръчително е да се изготви план за обучение на служителите на тема „Облачно пространство“ в две категории. Първата се отнася до специфичните доставчици на облачни услуги като Google, Microsoft и Amazon Web Services. Втората категория засяга цялостната представа за работа с облачни услуги в бизнес среда. В допълнение към тях служителите е добре да преминат и курс за придобиване на знания и умения като архитекти, разработчици, DevOp специалисти и оперативни специалисти с фокус върху облачните технологии.

– Всяка компания използва специфични за нея бази данни. Някои прехвърлят данните си на публичен облак, като използват същите бази данни като тези в инсталациите. В днешно време съществуват множество опции при облачните технологии, включително бази данни, които използват или не Тук обаче възниква въпросът дали компаниите избират най-оптималното решение за своя бизнес.