In for the people

Новини

10/06/2019

TBI Info взе участие във форума „Бъдещето на вашия бизнес в Облака – сигурност и ефективност“

TBI Info взе участие във форум „Бъдещето на вашия бизнес в Облака – сигурност и ефективност“, посветен на развитието на бизнеса в ерата на дигитална трансформация, възможностите и решенията на облачните услуги за малки, средни и големи компании и организации, на защитата на данни и превенция срещу киберпрестъпността.

Събитието се проведе на 04 юни 2019 в Интерконтинентал Хотел София. Как да запазим информацията и данните ни от киберпрестъпления? Как да улесним дигиталната трансформация чрез SAM системи и какви лесни и бързи за изпълнение трикове можем да приложим, за да оптимизираме работата си, бяха само част от темите, които бяха засегнати от участниците в събитието – CEO, CIO, CFO, системни администратори, IT специалисти, COO и IT мениджъри.

Като част от програмата бе проведена и конференция, по време на която, представители на компаниите Softline, eFellows и Microsoft споделяха ценен опит за възможностите, които съвременните технологии предлагат на компаниите за постигане на бизнес целите им. Бе представен и кратък обзор на облачните услуги в България и какви са основните факти и изводи до момента.

„Част от бизнеса вече е в облака и повишава ефективността си с новите технологии, които облачните услуги предоставят. Надяваме се тази тенденция да обхване по-малките компании, включително и тези извън IT сектора, за да може да бъдем по-конкурентоспособни. Облачните услуги вече не са бъдеще, а настояще. Въпрос на избор е искаме ли да се развиваме в тази по-добра посока.“, коментира Любомир Иванчев, ръководител инфраструктура и поддръжка в TBI Info, който получи сертификат за участието си в техническата конференция от Золтан Месзарос, генерален мениджър на Softline за Източна Европа.

Сред акцентите на форума бяха:
• Облачните услуги в бизнеса и икономиката. Тенденции в Българския пазар
• Продуктивност и мобилност в управлението
• Растеж с помощта на ИТ средства и решения
• Как да защитим данните си от киберпрестъпления
• Software Asset Management или SAМ системи
• Миграции в облака
• Трикове при защитата на информация и данни
• Тенденции при съхранението на данни 2019

17/05/2019

Даниела Илиева, HR специалист в TBI Info: Стремежът ни е да разчупим порочния кръг, в който попада почти всеки завършил студент

Даниела Илиева се занимава с HR в IT сектора от 5 години. Към момента е специалист “Човешки ресурси” в TBI Info. Разберете какви са нейните професионални наблюдения относно основните тенденции в подбора на персонал за IT бизнеса, какви умения и подготовка трябва да притежават младите кадри при кандидатстване за работа или стаж в компанията и как протича процеса на подбор в TBI Info.

–   Традиция на компанията е да участва в кариерни форуми. Наскоро се проведе изложение “Стажове” в Технически университет в гр. София, с какви впечатления останахте от събитието?

– Щандът на TBI Info се радваше на голям интерес от страна на студентите. Направи ми впечатление, че вече ни разпознават като име, бяха доста по-подготвени с информация за фирмата и задаваха целенасочени въпроси. Посетиха ни дори и ученици от 11. клас.

 – Какви са изискванията на компанията за подготовка и опит на кадрите? Какви възможности предлагате за току-що завършили Университет?

– Стремежът ни е да разчупим порочния кръг, в който попада почти всеки току-що завършил студент, а именно, че липсата на стаж е пречка за намиране на работа. Затова при нас няма изискване за предишен опит. Най-вече търсим у кандидатите желание за работа и развитие в IT сферата, също така и мотивация сами да се учат и да намират решение на проблемите, съпътстващи ежедневната работа. Предлагаме стажантски програми и работа на пълен работен ден.

– Колко и какъв тип специалисти работят в компанията?

– Към момента в TBI Info работят приблизително 45 души, главно програмисти и консултанти. Технологиите и езиците за програмиране, които се срещат при нас понастоящем, са cloud технологии, Java, JavaScript, SQL, PL/SQL, Бази данни, ABAP и др.

Даниела Илиева на Изложение “Стажове” в Технически университет, гр. София

– Какви са Вашите наблюдения за търсенето и предлагането в сектора – за кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?

– По мои наблюдения ситуацията в последно време е динамична – докато допреди две-три години беше сравнително лесно да намериш подходящи кандидати за програмисти, например, в момента нещата стоят по различен начин. Конкуренцията е по-голяма за масовите позиции и съответно масово използваните езици за програмиране и технологии.

– За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?

– Традиционно за по-тясно специализираните. По-конкретно – специфични езици за програмиране и технологии, които не се изучават в българските университети и не са много разпознаваеми, особено сред студентите.

– Какво да очаква един кандидат за работа? Как протича целият процес по подбор – колко интервюта провеждате, има ли тестове и ако да – какви?

– Практиката при нас е да провеждаме едно интервю, но понякога се случва да направим и втори кръг, ако сме затруднени в подбора или имаме повече от един фаворит. Не правим технически тестове на кандидатите, тъй като вярваме, че техническите умения могат да се придобият, за разлика от желанието и мотивацията на кандидата. Именно това е и нещото, което в крайна сметка накланя везните, когато сме в дилема.

– Какво би Ви направило добро впечатление у кандидатите по време на интервю?

– Едно от нещата е добрата предварителна подготовка – като започнем от изготвяне на актуално CV, съобразено с изискванията на конкретната позиция и фирма, и преминем през познанията на кандидата за компанията, в която кандидатства. Винаги си личи дали човек е положил усилия или за него това е просто поредното интервю.

– С какво смятате, че TBI Info се отличава от останалите софтуерни компании и би било привлекателно за кандидатите за работа при вас?

– Ние наистина сме едно семейство и веднъж човек стане ли част от него, завинаги си остава, дори и да напусне.

Следете TBI Info във Фейсбук ТУК!

13/05/2019

TBI Info взе участие в семинара на Оракъл: “Oracle: Digital Innovation Seminar, The Back Office Revolution”

“ERP в облака? Възможно ли е?“, “Тихата революция в HR” и „Ключови стъпки от иновация до имплементация“ бяха основните теми, които обсъждахме с наши клиенти и доказани специалисти в своята област на специалното събитие на Оракъл за дигиталните иновации и клауд технологиите“Oracle: Digital Innovation Seminar, The Back Office Revolution”, което се проведе на 18 април 2019 в ресторант The View в София.

Евгения Симеонова, ръководител отдел “Оракъл Решения” в TBI Info бе модератор на панелната дискусия за внедряване на иновациите и сподели опит и ценни съвети:

„Вярвам, че чрез изграждането на автоматизирана интегрирана система, която обхваща цялостната дейност на компаниите, ще се постигне повече прецизност и дълбочина на репортинга, като по този начин ръководството ще има възможност да получава бърза, ясна и точна картина на състоянието компанията и ще улесни вземането на важни решения за бъдещото развитие.“

В разговора се включиха и нашите клиенти от BELLA България АД – най-големият производител на хранителни продукти в страната и водещ представител на хранителната индустрия в Югоизточна Европа, които ни се довериха още през 2016 година и ни повериха внедряването на система за управление на ресурсите в компанията.

В програмата добри практики представиха още говорителите:

– Георги Терзийски, Търговски представител ERPM & HCM приложения, Oracle Bulgaria;

– Красен Българанов, Мениджър Бизнес системи, Progress;

– Силвия Иванова и Гергана Грудева, Oracle Consulting;

– Димитър Гълъбов, Изпълнителен директор, Sutherland Bulgaria;

– Боряна Манолова, Директор Предпродажби, Централна и Източна Европа, Oracle;

– Живка Петкова, Ръководител консултантски услуги, PwC;

– Филип Анастасиу директор “Човешки ресурси”, METRO Bulgaria и член на борда на директорите на METRO Bulgaria, член на управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора;

– Димитър Гелев Oracle ERP координатор, Casino Technology;

– Николаос Георгантас, Старши консултант “Решения”, Oracle Гърция.