In for the people

Работа в TBI Info

Финансовите институции иновират и променят бизнес модела

yuliyan-maslyankov-bloomberg-business-start

По време на гостуването си в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV, Юлиян Маслянков, управител на TBI Info, разказа за тенденциите във Fintech сектора, иновациите и бъдещите промени.

Според Маслянков, финансовият сектор е доста консервативен в някои случаи, но в последните години се забелязва доста сериозно раздвижване, специално свързано с дигитализацията и различни видове внедряване на нови технологии. Технологиите се развиват бързо, в следствие на което се налагат промени в начина, по който се предлагат финансовите услуги.

Потребителят разполага с много силна изчислителна мощ

„Напоследък има дори и доста иновации, които се случват, точно на база на това, че има много силна изчислителна мощ в джоба на всеки потребител. В резултат на това се появяват вече различни компании, които се опитват да променят финансовия сектор, така както Uber се опитва да промени таксиметровия. Както банкирането, така и застраховането.“, спомена още той.

Репутацията във финансовия сектор ще продължава да бъде водеща

По думите на управителя на TBI Info, репутацията във финансовия сектор ще продължава да бъде важна, но ще се дава възможност на дисръптърите да променят ситуацията. Ако се говори за стандартното банкиране – да, тогава репутацията е важна. Но ако се говори за транзакция, която благодарение на тези дисръптъри, е с намалена такса за услугата, нещата изглеждат съвсем различно. Към момента обаче, всички дисръптъри се целят в една много тясна ниша. Според експерта, по-интересно ще стане, когато един старт ъп се опита да предложи цялата палитра от услуги в застраховането или банкирането.

По отношение на различията в света на финансовите услуги в България и по света, няма сериозна разлика. Това произтича от факта, че повечето от компаниите у нас, които оперират във финансовия сектор са част от големи играчи и бързо могат да се адаптират. В тази индустрия всичко е въпрос на регулации и е въпрос дали пазарът представлява интерес за някой от тези дисръптъти, да навлезе на българския пазар и да ги спазва.

ЕС с нова директива по отношение на съхранението на потребителските данни

Новост, която г-н Маслянков сподели в ефира на Bloomberg TV e, че във финансовия сектор предстои една много сериозна промяна от м. май 2018 г. по европейската директирва GDPR, като тази директива ще промени правилата на играта, защото изискванията по отношение на съхранението на потребителските данни ще станат неимоверно трудни. В този случай, всеки един стартиращ бизнес ще трябва да положи много усилия, ако иска да настигне изискванията на регулациите и да прави бизнес по начин, по който го изискват.

Малките иноватори ще бъда придобити от големите играчи на пазара

В бъдеще Fintech компаниите ще бъдат придобити от големите играчи във финансовия сектор, както се случва с много от иновиращите компании в други сектори, смята той.

По думите му сериозните имена в тази област, които ще бъдат прекалено скъпи, за да бъдат придобити, ще се насочат към някой, който има сходен модел с този на големите играчи на пазара, който би им дал същото технологично предимство на по-ниска цена.

Вече се предлага „персонализация на риска“

Тенденцията сочи, че банкирането е водещо във финансовия сектор, в застраховането все още една идея по-бавно навлизат технологиите, но е въпрос на няколко години нещата рязко да се променят. Вече има възможност за т.нар. персонализация на риска и предоставяне на много персонален продукт, какъвто потребителите получават от банките.

Доверието на потребителите във финансовия сектор е водещо

„По отношение на темата за сигурността във финансовите услуги, смятам, че това е една от причините компаниите от финансовия сектор да не иновират толкова бързо – те са притеснени за сигурността, защото това, което предлага една финансова компания е доверие. Всичко свързано с възможността това доверие да бъде изгубено, ги плаши. Това е причина въпросът със сигурността да се разглежда много сериозно. Смятам, че с новите регулации от ЕС също се цели подобна сигурност.“, завърши Маслянков.