In for the people

Работа в TBI Info

TBI Info внедрява Oracle Eloqua

eloqua-logo

Екипът на TBI Info вече предлага нов инструмент за бизнеса, съобразен с потребителското поведение на потенциалните клиенти. Това е Oracle Eloqua – платформа за маркетинг автоматизация (MAP). Системата е лидер в областта и е носител на множество награди.

Oracle Eloqua не само дава възможност на маркетинг специалистите да изготвят и планират персонализирани маркетингови кампании, но и позволява да се комуникира с правилната аудитория в правилното време. Водещото предимство на услугата спрямо други подобни конкурентни софтуери е, че маркетингът опознава своя гост много по-бързо и лесно и може да му изпраща точните за него съобщения – промоции, оферти, полезна информация в реално време.

Софтуерът е предназначен за маркетинг специалисти предимно в бизнес сектора, като основна цел е да се автоматизира процеса по създаване на контакти. Базата данни на Eloqua запазва информация за клиентите си, служи за автоматично разпращане на имейли и SMS съобщения, както и за следене на уебсайт активности. Освен демографска информация, Eloqua запазва и следи поведението на потребителите, като създава профили с детайлна информация за всеки. Платформата разпраща автоматизирани мейлинги с персонализирано съдържание до клиентите на компанията, на база техните действия – например сваляне на брошура или вписване в регистрационна форма.

Системата използва т.нар. бисквитки (cookies), за да разпознава потребителите и да запазва цялата поведенческа информация за тях. Eloqua се свързва със софтуерите за автоматизация на продажбите. Платформата има вградена интеграция с най-разпространените системи за управление на взаимоотношенията с клиентите – Salesforce, Siebel, Microsoft Dynamics и др. Свързването на системите позволява постигането на ефективна връзка между маркетинг и продажби, която често е проблемно звено за компаниите.

Oracle Eloqua може да се използва от маркетинг специалистите за развиване на голяма база данни от потенциални и настоящи клиенти, за проследяване на тяхното цялостно онлайн поведение, техните реакции на имейли и сайтове. Всички контакти получават оценка на активността и подходящия демографски профил. Обобщената информация, която системата осигурява, подпомага вземането на правилни маркетингови решения и действия, както и за изграждането на работещи процеси в продажбите.

Желаещите да се запознаят с предимствата на платформата и решението, което TBI Info предлага или да получат повече информация за продукта, могат да го направят на следните контакти:

Иво Георгиев, тел.  0888 313 005, както и на имейл i_georgiev@tbiinfo.eu.