TBI Info стана ексклузивен партньор на SurveySparrow за България!

TBI Info стана ексклузивен партньор за България на SurveySparrow. Компанията ще предлага всички функционалности на платформата, имаща за цел да подпомага бизнеса да прецизира изживяването на своите клиенти и/или служители.

Платформата SurveySparrow е подходяща за компании от всякакъв мащаб и съчетава в себе си силата на проучванията, множество автоматизации, управлението на отзивите и репутацията, както и интеграции, които помагат на бизнеса да усъвършенства преживяванията във всяка допирна точка с клиента, служителя или продукта. SurveySparrow се радва на доверието на над 100 000 клиенти в 149 държави, сред които Warner bros, Grant Thornton, Deloitte, Siemens, Xerox, Godrej, FedEx и много други.

Платформата предлага инструменти като Индекс на потребителската лоялност (NPS), позволяващ на компаниите да разбират по-добре настроенията на клиентите, да откриват важни прозрения за тяхната лоялност, да стимулират растежа на компанията.

Системата позволява събирането на обратната връзка по множество канали – web, чат, дори и off-line, предлага библиотека с много  свободни темплейти, предложения за изграждане на успешни въпросници и изготвяне на обобщени резултати по утвърдени методологии, възможност за персонализиране и изграждане на силно ангажиращи респондентите проучвания.

Предоставя функционалността 360-градусова оценка, която използва многостранен подход за ангажиране и е специално разработена да достига до „сърцето на компанията“, а именно нейните служители. Благодарение на тази функционалност, компаниите могат да получат богата и ценна информация, посветена на всеки екип, и/или отделен служител, да преглеждат и управляват активността на служителите, да поставят цели, да подхранват тяхната лоялност. Служителите от своя страна могат да проследяват всички дейности, свързани с представянето си, да общуват с работодателя, когато имат нужда, което генерира по-прозрачен канал за комуникация между работодател и служители.

Решенията на SurveySparrow са силно ангажиращи и интуитивни за употреба, адаптивни са за десктоп и мобилни устройства, с възможност за интеграция с различни платформи, използвани от потребителите.

„С над 100 000  доволни клиента в множество и разнообразни сектори, платформата SurveySparrow се е доказала като успешен избор за малки и големи компании, които искат да обхванат всички допирни точки, които имат с клиентите и служители си, и да получат мащабна и в същото време добре обобщена информация, с която да могат да подобрят преживяванията им. Благодарение на мощния софтуер, който SurveySparrow използва, събраната обратна връзка може да бъде разглеждана в детайли и да бъдат извлечени всички ценни данни от направените проучвания. Резултатите помагат на компаниите да задържат служителите си и да им помогнат да се развиват в правилната посока, да видят силните и слабите страни в общуването си с клиентите, да предприемат необходимите промени, за да повишат качеството на обслужването, да подобрят продуктите и услугите си. Като ексклузивни представители на компанията в България ще предоставяме всички функционалности и пакети, които SurveySparrow предлага. Разполагаме с обучени консултанти, които могат да внедрят решението в рамките на дни.“, подчерта Юлиян Маслянков, изпълнителен директор на TBI Info.

Желаещите да научат повече за функционалностите на платформата и възможностите за внедряване могат да се свържат с екипа ни през формата за контакт на сайта на телефон: +359 888 313 005 или имейл: office@tbiinfo.eu.